Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lecitin mint a vitalitás forrása

2008.01.04

Kép Tavaszi fáradtság? Memóriazavar? Vizsgadrukk? Idegesség? Stressz? Alvási nehézség? Szexuális zavarok? Mindezen problémákra megoldást jelent egy olyan természetes szer, amelyik egyszerre hat a koncentrációra, az immunrendszerre, szerelmi erőre, de még epekő és magas koleszterin szint esetén is jótékony. Nem másról van szó, mint a sokoldalú életelixírről: a lecitinről.

A lecitin egy létfontosságú anyag, amely szinte minden életfunkcióban részt vesz. Nagy mennyiségben fordul elő a tojássárgájában, neve is innen ered. A másik legjelentősebb forrása a szójabab, amit a „lecitin királynőjének” hívnak, mivel ebből tudják előállítania leginkább.

Az ember valamennyi sejtje tartalmaz lecitint, ezért nélkülözhetetlen az élethez, az életerőhöz. Jelentősége a vitaminokéhoz mérhető, hiányában megbomlik az egészség, és olyan tünetek jelentkeznek, mint a fáradékonyság, testi és lelki erőtlenség.Kép

A lecitin többnyire telítetlen zsírsavakból áll, például a linolsav, amely az egészség szempontjából a legfontosabb zsírsav, a koleszterint befolyásolja, hatvan százalékban található a lecitinben. Fontos alkotóeleme még a kolin, amely támogatja az emlékezőképességet, és a zsíranyagcsere ében a fölösleges zsírt segít lebontani a májban. A lecitinben levő foszfát pedig az energianyerés nélkülözhetetlen bázisa.

A lecitin izmokra gyakorolt hatását jól kihasználhatják a sportolók, mert lecitin szedése mellett a fáradt izmok regenerálódási ideje az egyharmadára csökken. Tehát sport esetén a 15 perces pihenőidő 5 percre rövidíthető.

Szerelmi erő szintén meríthető a lecitinből, mivel a szexuális magatartás kontrolljának és szabályozásának anyagaként működik. Nem kell mást tenni, mint egy hónapon át naponta háromszor egy evőkanál lecitint fogyasztani.

A tanulási zavarok leküzdésében ugyancsak szerepe lehet a lecitinnek, mert elősegíti a koncentrációt, az információtovábbítási folyamatot erősíti. Nyári szünet után kifejezetten hasznos a gyerekek összpontosító képességének támogatásában. Vizsga előtti lámpaláznál pedig feloldja a feszültséget, megelőzi a leblokkolást.

Nem vitás, hogy a lecitin minden szervezet számára létfontosságú. Egy felnőtt embernek napi három grammra van szüksége, hogy egészséges maradjon. Csecsemőknek  és kisgyermekeknek az ép növekedés elengedhetetlen, a fiataloknak a szellemi és testi fejlődéshez szükséges, a felnőtteknek a munkabíráshoz és a vitalitáshoz, időseknek az öregedés lassításához, az emlékezet frissítéséhez.

Forrásai: búzacsíra, földimogyoró, napraforgómag, lencse, borsó, banán, tojás.

Kép

 A mindennapok során is hozzájutunk némi lecitinhez, mert a margarinban, a pudingban, a kakaóban és csokoládéban, tésztákban is van. Az Európai Unión belül E322 számmal jelzik. A szépségápolásban ugyancsak jelen van, a testápolók, samponok, szappanok bőrápoló termékek tartalmaznak lecitint, mert felerősíti a kozmetikai alapanyagok tevékenységeit, E-vitaminnal közösen védi a bőrt a környezeti hatásoktól.

Problémát okoz, hogy a lecitinhiány nehezen vehető észre, de ha a fent felsorolt tüneteket észleljük, könnyen segíthetünk magunkon lecitinkúrával. Ma már folyadék, drazsé és granulátum formájában is elérhető a gyógyszertárakban és drogériákban.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.