Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ahány ember, annyiféle fejfájás

2008.01.04

A reklámok fele arról szól, melyik pirula hat gyorsabban fejfájás esetén. Ez a fájdalomforma ősidők óta kísérti az emberiséget, Darwin, Freud, Tolsztoj is szenvedtek emiatt. Kép Sokféle gyógymóddal próbálkoztak az idők során, például koponyalékeléssel, de egyöntetű, jó megoldás nem született. Ahány ember, annyiféle fejfájás. A legjobb az lenne, ha nem adnánk lehetőséget a fájdalom megjelenésének, ha mégis megérezzük a keserves hasogatást, akkor mellékhatások nélküli módszerekkel csillapítanánk azt. A visszatérő, gyakori fejfájást ki kell vizsgáltatni.


A fejfájás típusai:

-        Tenziós: állandó erősségű, nem lüktető, kétoldali fejfájás. Oka rendszerint valamilyen stressz. Relaxációs módszerekkel, jeges pakolással enyhíthető.

-        Migrén: Erős, féloldali fájdalom, hányingerrel, hányással, fényérzékenységgel. Bizonyos élelmiszerek, éhség, időjárás-változás, stressz okozhatja. Legtöbbször nem kerülhető el a gyógyszer bevétele.

-        Magas vérnyomásos fejfájás: abroncsszerű fájdalom, rendszerint reggel. A vérnyomás beállítása az elsődleges feladat.

-        Másnapos fejfájás: lüktető fájdalom. Amelyet az alkohol agyra gyakorolt hatása okoz. Sok folyadék és gyümölcscukor fogyasztásával enyhíthető.

-        Ízületi gyulladás okozta fejfájás: nyakszirti fájdalom, mozgásra fokozódik. Gyulladáscsökkentő és izomlazító szerekre van szükség.

-        Szem megerőltetéséből fakadó fejfájás: homloktáji fájdalom. A látásvizsgálat szükséges.

-        Tumor okozta fejfájás: erős fájdalom, hányás, látászavar, egyensúlyzavar. A daganat műtéti eltávolítása.

 

 Kép A hangsúlyt mégis arra kellene helyezni, hogy a fejfájást elkerüljük. A legtöbb fájdalom hátterében a stressz, depresszió áll.

Bizonyos élelmiszerek is válthatnak ki fejfájást. Például az amin-, nitrit- és koffeintartalmú ételek és italok: sajtok, tejföl, joghurt, cetes ételek, citrusfélék, banán, ananász, hagyma, szalámik, virsli, füstölt húsok, kávé, tea. Érdemes átgondolni, hogy a fájdalom megjelenése nincs-e összefüggésben valamelyik táplálékkal. A hosszabb ideig tartó éhezés is okozhat fejfájást, mert a vércukorszint lecsökken. Egyes vitaminok és ásványi anyagok hiány ugyancsak fejfájáshoz vezethet. Többek között a vashiány, valamint kevés B-vitamin fogyasztása.

Az életmód nagyban meghatározza az egészséget, persze a fejfájásra való hajlamot is. A kevés alvás, mozgáshiány, a túlsúly, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás mind növelik a betegségekre való fogékonyságot, és fejfájás is gyakrabban fordul elő. A sport javítja a

 

Kép

vérkeringést, általa jobb lesz az agy vérellátása is, valamint csökkenti a fejfájást okozó izomfeszülést. A számítógép monitorának huzamos nézésétől is megfájdulhat a fej, ezért célszerű óránként öt perc pihenőt tartani, a nyakat megmozgatni. A fejfájás oldásában nagy szerepet játszik a lazítás, mind testi, mint pszichikai szinten. Gyakran masszírozással is megszüntethető a fájdalom. Sokszor segít valamilyen relaxációs módszer, de az is sokat számít, ha a fájdalom jelentkezésekor pihen egy csendes, sötét szobában, és kellemes élményeket idéz fel.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.