Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Allergia

2008.01.04

Az allergia napjainkban „divatos” betegséggé vált, de tulajdonképpen semmi köze a divathoz, csupán a környezeti feltételek, az életmód olyan változásokat hozott, amelyeket az ember szervezete egyre kevésbé tud elviselni, és erre fizikai tünetekkel válaszol. Kép Az egyik leggyakoribb allergiafajta az allergiás nátha. Ezt a jellegzetes tünetek alapján ismerhetjük fel: orrdugulás, orrfolyás, orrviszketés és tüsszögés.

 

 Kép Az elmúlt években megduplázódott az iskoláskorú gyerekek körében az allergiás nátha előfordulási aránya. Ennek ellenére nem új keletű betegséről van szó, mert már időszámításunk előtti időkben is beszámoltak asztmás, csalánkiütéses, náthás szimptómákról, amelyeket egy- egy allergén váltott ki, például tollpárna, por vagy méhcsípés.

 

Az allergiás reakciókat négy típusba szokták sorolni : az első típus az azonnali vagy anafilaxiás reakció tartozik, ilyen a szénanátha, az asztma és az ekcéma. A második típusba sorolhatóak egyes autóimmun betegségek és a vérátömlesztést követő reakciók, ha nem azonos vércsoportú vért kapott az illető. A harmadik típusnál egyes szérumbetegségek és a farmertüdő a jellemző. A negyedik típusba olyan visszahatások tartoznak, mint a gyógyszerérzékenység vagy a szervátültetés utáni kilökődés.

 

Az allergiás reakció az immunrendszer egy különös formája, amikor a szervezet saját magát bünteti, ahelyett, hogy megvédené. Ebben az esetben az immunrendszer nem tud különbséget tenni a veszélyes és ártalmatlan hatások között. Így az allergiás reakció mindig önmagában ártalmatlan anyagok ellen irányul, és maga a reakció okozza a gondot. Allergiában nem szenvedő egyéneknél  a házipor, bizonyos ételek, virágok, nem okoznak semmilyen problémát, viszont allergiásoknál súlyos tüneteket és még halált is előidézhetnek. Kép Az allergia okozói az allergénekben levő specifikus fehérjék. A kiváltott tünetek jellege attól függ, hogy az allergén milyen módon és hogyan került kapcsolatba a szervezettel. Ez végbe mehet légzés útján, kontakt módon- bőrrel kerül érintkezésbe-, táplálkozás útján és szúrócstornán keresztül- csípés. Jó, ha tudjuk, mik okozhatnak allergiát és hogyan kerülhetünk azokkal kapcsolatba. Belégzés útján a fűfélék és virágok pollenjei, a por, liszt és gabonafélék, állati szőrök, gomba spórák lehetnek allergének. Kontakt módon növények, ruházat, kenőcsök és krémek, mosószerek, kozmetikumok, fémek, vegyi anyagok válthatnak ki allergiát. Táplálkozás útján főként olyan élelmiszerek, mint a búza, tej, tojás, rákfélék, és az adalékanyagok; szúrcsatorna útján pedig a rovarcsípések mellett egyes gyógyszerek.

 

 Az allergia megelőzősében sokat tehetünk mi magunk is:

 

 -     Naponta távolítsuk el a bőrünkről az elhalt sejteket,és mossunk gyakran hajat

 

-        Szűkítsük le az atkák előfordulásának lehetőségét, például mosható tárgyakkal

 

-        Gyakran porszívózzunk és takarítsunk, portalanítsunk.

 

-        Az ágyneműt cseréljük és mossuk egy- két hetente.

 

-        Gyakran szellőztessünk. Ne legyen túl meleg a hőmérséklet.

 

-        A lakás páratartalma alacsony legyen.

 

-        Állatokat ne tartsunk bent.

 

-        Pollenszezonban éjszaka nyissunk ablakot, és az autó ablakát is tartsuk zárva.

 

Kép

 

Az allergiát nem egyetlen ok váltja ki, hanem egy összetett dologról van szó. A különböző biológiai, kémiai és lelki tényezők együttes hatása váltja ki az allergiás állapotot. Mindenképp figyeljünk környezetünkre, magunkra és embertársainkra.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.