Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az óceán csodája: a jótékony Kombucha gomba

2008.01.04

A Kombucha nem más, mint többféle baktérium és egy speciális élesztőgomba szimbiózisa, amely állítólag az óceánból származik. Felhasználva a mikroorganizmusokat tea formájában juttattatjuk be a szervezetbe.A gomba érdekessége, hogy a teakészítés során megerjed, és édeskés borszerű innivaló jön létre. A neve is erre utal.Kép

A Kombuchát használják Japánban, Kínában, hazánkban szintén elterjedt. Természetesen nem egy csodaszer, mindössze egy lehetőség az egészség fenntartása és megőrzése érdekében. Aki kipróbálta, pozitív tapasztalatról számol be, de persze vannak szkeptikusok is.

De miért jó? Szakemberek szerint meghosszabbítja az életkort, megelőzi a ráncok kialakulását, ugyanakkor támogatja a szabályos vérnyomás és koleszterinszint beállását. Jótékonyan hat az ízületekre, az immunrendszerre, az asztmára, allergiára, a szellemi és fizikai erőnlétre. Kép Tisztítja a vért, méregtelenít, természetes antibiotikumként viselkedik. Meglepően jól hat a fejbőrre, a haj erősödik, gyorsabban nő tőle, visszaszínezi az ősz hajszálakat, és a körmök is erősebbek lesznek. Alkoholbetegek függőségét is orvosolhatjuk vele, de segít a másnaposság leküzdésében is.

Hogyan kell fogyasztani? Először is a legjobb, ha saját magunk készítjük el a teát. Nem bonyolult a folyamat. A mennyiséget mi magunk szabályozhatjuk. Felforraljuk a szükséges mennyiségű vizet, majd minden liter vízhez kb. öt evőkanálnyi cukrot keverünk, és ezzel leforrázunk egy-két teáskanálnyi fekete vagy zöld teát, negyedórát állni hagyjuk. Leszűrjük és lehűtjük, így adjuk hozzá a Kombucha-teát és a gombát, majd valamilyen természetes anyaggal letakarjuk, ami átengedi a levegőt. Ezután nincs más dolgunk, mit kb. tíz napot érleltetni 23-28 oC között. Ha elkészült, leszűrjük, a gombát kiemeljük, és készíthetünk újabb adagot, vagy pihentetjük a gombát és egy kévés lével légmentesen lezárt edényben a hűtőbe helyezzük. A teát is érdemes hűtőben tárolni. A készítés során arra kell ügyelni,Kép hogy mindig tiszta eszközöket használjunk, és dohányfüst ne érje a mikroorganizmust, de dohányzó ember se nyúljon a gombához, mert a nikotin az ellensége. Ha megfelelően bánunk a gombával, akár generációk között is örökölhető lesz.

A következő lépés az adagolás. Nincs pontos mérték meghatározva, de az átlag napi három pohár tea. Nem ajánlott állandóan ezt inni, inkább kúraszerűen kell alkalmazni. Általános állapot erősítésére reggel egy-egy pohárral fogyasszunk három hétig, valamilyen betegség kiegészítő kezelésére napi három pohárral három-hat hónapon keresztül. A hatást úgyis mindenki maga érzi, és eldöntheti, meddig és hogyan alkalmazza.

Kép

Nemcsak italként fogyaszthatjuk, hanem használhatjuk borogatásként is, például fájó ízületekre, bőrproblémákra, sebekre. Fürdővízhez ugyancsak adhatjuk, de pakolásként a hajra, fejbőrre is rakhatjuk.

A Kombucha erejét annak köszönheti, hogy egy élő ital, úgy fejti ki hatását, mint egy erősítőszer, ezáltal növeli a szervezet energiáit. Alátámasztásul szolgáljon, hogy versenylovaknak is adják, mint energiaitalt.

                                                                                                                                       

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

retfalvi15@freemail.hu

(lilu, 2009.01.27 16:13)

kéne egy kis segitcség dóháynzóm lassan 3 éve és leszeretnék szokni róla mert ott van nagypapám élő példa most 78 éves és nem rég hagyta abba

hogyan tudnék le szokni róla

puszi egy hozzá szóló