Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stresszoldás és megelőzés

2008.01.04

A stressz nem más, mint a különféle helyzetekre adott válaszreakció, amely zavarja az ember fizikai és szellemi állapotát. Kép A stresszt okozó tényezőket együttesen stresszoroknak nevezzük. Természetesen a stressz nemcsak negatív értelemben van jelen az életünkben, mivel vészhelyzetben életmentő lehet, valamint ez segít a motivációban, a problémamegoldásban. Akkor jelent bajt, ha a stresszor huzamos ideig fennáll, és a szervezetet felfokozott állapotban tartja.

A stressz testre gyakorolt hatásai közül jelentős változások: a légzés szaporává válik, az oxigénellátás csökken, megváltozik az anyagcsere, megterhelődik az immunrendszer, emelkedik a vér koleszterinszintje.

A stressz testi tünetei: álmatlanság, fejfájás, bőrkiütés, emésztési zavar, étvágytalanság/evési kényszer, merev izmok, remegés, tenyérizzadás, szexuális élet zavara

Szellemi tünetek: feledékenység, összpontosítás hiánya, csökkent kreativitás, figyelmetlenség

Viselkedésbeli tünetek: bizalmatlanság, depresszió, pánik, sértődékenység, sírás, hangulatváltozások, nyugtalanság, körömrágás

 Kép Stressz tehát mindenkit ér, az egyetlen, amit tehetünk ellene, hogy megtanuljuk felismerni, kivédeni, minimálisra csökkenteni. Olyan módszer ugyan nincs, amely mindenkinek egyformán jó lenne, de ki lehet tapasztalni, kinek, mi válik be.

Néhány adalék azzal kapcsolatban, hogyan védhetjük ki a káros stresszt: a nevetés a stressz egyik legjobb ellenszere, de már a mosoly képződésekor is endorfin szabadul fel, viszont a düh és a harag kedvez a stressz megtelepedésének. Az elszigetelődés fokozza a stresszel való megküzdés esélyét, ezért menjen gyakran társaságba. Legyen határozott és magabiztos, mert ezek hiánya megakadályozzák a könnyed cselekvésben, és csak növelik a stresszt. Legyen nyitott, mondja ki érzéseitKép, kezdeményezzen, kérdezzen, dicsérjen. Ahhoz, hogy naponta fitt legyen, hat-nyolc óra alvásra van szükség, ha ez nincs meg, ingerültebb, feszültebb, fáradtabb lesz, ami fokozza a stresszre való hajlamot.

A környezet kialakítására ugyancsak figyelmet kell fordítani, mert például a szoba színei is hatnak érzékszerveinkre. Egy világos, halványszínű, zajtalan helyiségben könnyebben feloldódunk a stressztől.

Rituálék kialakítása segíthet az időmegtakarításban, amivel természetesen újabb stressztől óvhatja meg magát. Minden helyzetben előnyös a bizonytalanság lecsökkentése. Nem utolsó szempont az idővel való gazdálkodás kialakításának valamilyen módszere. Például a feladatokat ossza fel részfeladatokra, és így alakítson ki időhatárokat. De semmiképp ne halogasson, mert az újranöveli a stresszt. Érdemes listát készíteni az elvégzendőkről.

Problémáit beszélje ki magából, vagy írja le a gondjait, már azzal, hogy megfogalmazza, mi bántja, oldhatja a stresszt.

A háziállatok létfontosságú szerepet játszanak a stressz feloldásában, ezért tartson állatot.

A szabadidő eltöltésének módja nagyban befolyásolja a stresszel való megküzdés eredményességét. Időnként mindenkinek jót tesz egy kis környezetváltozás. Az ellazulást segíti, ha van hobbija, amibe beletemetkezhet. Olykor pedig jótékony még a felnőtteknek is valami gyerekes csínyt elkövetni.

Kép

A helyes és rendszeres táplálkozás erősíti a szervezet védekezőképességét. A zsírok elvonhatják az energiát a stresszel való harctól. Használja ki az egyes ételek nyugtató hatását. Ilyenek a méz, gyömbér, ánizs, fokhagyma, petrezselyem, szelén tartalmú élelmiszerek. Vitaminok közül fontos ebből a szemszögből az A-, B-, C-, E- vitamin szerepe. Gyógynövényekből pedig a kamilla, a macskagyökér és a golgotavirág főzete hasznos.

A stressz oldásának alapvető feltétele a lazítás. Egyrészt a test, az izmok lazítása, másrészt a lelki és szellemi ellazulás. Többféle technika közül választhatunk, például jóga, de jót tesz bármilyen sport. Ezenkívül a séta és szauna, masszázs is jótékony.

Nem feledkezhetünk meg a régi jól bevált három módszerről sem, miszerint a stressz legjobb levezetésének három módja: az éneklés, a tánc és a szex.

Ha ismeri a saját személyiségét, akkor könnyebben meg tud küzdeni a negatív hatásokkal, így a stresszel is. Szánjon időt erre, mert megtanulhatja, miként reagáljon a stresszre.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.