Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„ A közös emlékezet gondozása”

2008.02.29

Beszélgetés Bán Andrással, a Miskolci Galéria új igazgatójával

 
   A Miskolci Galéria jelentős szerepet tölt be a város és a megye kulturális-művészeti életében: a Galéria az eltelt évtizedekben sok száz rangos képzőművészeti, iparművészeti és fotóművészeti kiállításnak adott helyet, több visszatérő tárlatnak volt elindítója és gazdája: Országos Grafikai Biennále, Téli Tárlat, Rajzok, Jelmez és Díszlettervező Triennále, Ötvös és Fémműves Qvadriennále.Kép

 

Nem meglepő, hogy olyan embert választottak ismét az igazgatói posztra, aki maga is szívén viseli a kultúrát és a művészeteket. Bán András sokféle tevékenységet folytat: kiállításokat rendez, kritikákat, tanulmányokat, könyvet ír, filmet szerkeszt, kutat, oktat, a vizuális antropológia kiemelkedő művelője. Nem véletlen az sem, hogy 2006-ban Németh Lajos-díjjal tüntették ki.

 
 

  - Ha azt kérdezik, mit írjanak a nevem alá, akkor azt szoktam mondani, műkritikus és egyetemi oktató vagyok-, vág közbe Bán András.

 
 

 - Ezután pedig a Miskolci Galériát is vezeti. Gratulálunk a kinevezéséhez! Meséljen egy kicsit életútjáról; milyen kötődése van Miskolchoz és a megyéhez?

 
 

 Kép -Miskolchoz és a megyéhez már a ’70-es évektől van kötődésem: kutatásokat végeztem, Dobrik István meghívására a Sárospataki Képtárt vezettem, majd ’93-ban invitáltak az akkor alakuló antropológia szakra, azóta vagyok Miskolcon. Ez most már 15 év. Azt gondolom, hogy ennyi idő alatt megtanultam ezt a várost, tehát már érzem, hogy milyenek a sajátosságai, hogyan gondolkodnak itt az emberek. Ehhez a 15 évhez jön még a műkritikus gyakorlat és a vizuális antropológia oktatása a Miskolci Egyetemen. Ezeket a tapasztalatokat hozom bele a Miskolci Galéria vezetésébe. Fontosnak tartom, hogy Dobrik István vezetése alatt a Galéria Városi Múzeummá alakult, de a gyűjteménykezelés mellett talán még fontosabb, hogy a város önálló szellemi műhelyévé vált. Feladata, mint minden múzeumnak a közös emlékezetnek a gondozása. Én ezt tartom a Miskolci Galéria legfontosabb és tovább viendő feladatának.

 
 

 - Mi változik a Galériában az Ön vezetése során? Gondolom, az alapelv megmarad.

 
 

 - Biztosan sok mindenben másként gondolkodom és fogok gondolkodni, mint Dobrik igazgató úr tette az elmúlt években, de az alapelvet, amely egy városi galériáé, mégpedig az, hogy egy város vizuális emlékezetét gondozza, ezt én is fontosnak tartom.

 

Változni fog az, hogy én egy egyetemi háttérrel jövök, tehát a kutatás, a szellemi műhely markáns jelenlétét a Város és az Egyetem között tudom egyengetni egy részterületen. Lényegi változás még az, hogy olyan típusú kiállításokat tervezünk, amelyek a város vizuális reprezentációjával, identitásával foglalkoznak. Nem olyan hagyományos kiállításra gondolok, amelyen téma szerint képeket sorakoztatunk fel, hanem nagyon erősen a nagyközönség felé nyitottan, értelmező módon hozunk helyzetbe vizuális dokumetumokat, képeket, szobrokat.

Kép

 

Még két területen tervezek lényegi átalakulást: az egyik, hogy a műgyűjteményi tevékenységet rövid időn belül szeretnénk felerősíteni. Ami azt jelenti, hogy egy ilyen méretű európai városnak szüksége van egy európai műgyűjteményre. Az utóbbi években nagyon sok jelentős magángyűjtemény jött létre, ezek keresik az utat a közfeladatok felé. A magán- és közszféra ilyen típusú együttműködése még nagyon nehéz, de bevonhatók a magángyűjtemények. A tárgyalások folynak, elérhető, hogy legyen olyan európai, művészeti gyűjtemény itt, amely Miskolc rangjának megfelelő.

 

Egy másik lényeges változás van még formálódásban, mégpedig az, hogy a Miskolcon élő művészeknek minél szélesebb körben adjunk lehetőséget.

 
 

 - A további 2008-as tervek körvonalazódtak már?

 
 

 - Nem is szabad körvonalazódniuk, mert egy olyan intézmény, ahova belép egy új igazgató, majd minden újra kezdődik, az nem komoly!  2008-ra én kész terveket vettem át, ezek több éves munka eredményei, amelyeket folytatok. Ha jól végzem a munkámat, akkor a változások a kiállítótermekben, nem 2008-ban fognak látszani, egy kicsit később, de akkor markánsabban.

 
 

 -  Az elkövetkező hónapokban milyen programok várják majd az érdeklődőket?

 
 

 - A tavaszi és őszi programban helyben élő művészek kiállításai követik egymást: Fejér Ernő, Kavecsánszki Gyula, Urbán Tibor művei. Nyáron a szokásos nagy kiállítások jönnek, a Grafikai Biennále, amely épp az idén válik Triennálévá. Ehhez több tárlat kapcsolódik majd, köztük Petneki Áron tanár úr kiállítása, amelyben saját gyűjteményéből bibliai témájú munkákat válogat.  Majd a Nagyváradi Egyetem grafika szaka mutatkozik be. Harmadikként pedig a miskolci származású Ferenczi Sándor pszichoanalitikusnak idén lesz a születési évfordulója, pályázat keretében gondolataihoz, munkásságához csatlakozó munkákat várunk, amelyeket bemutatunk.

 
 

 - Mit érzett, amikor megtudta, hogy Ön kapta az igazgatói megbízást- más pályázó nem volt?

 
 

 - Az, hogy más pályázó nem volt, szomorú dolog, mert van egy ilyen nagyszerű intézmény, mint a Miskolci Galéria és a vezetésére kiírt pályázat kritériumainak a térségben csak egy ember felel meg, akkor az nem annak az egy embernek a kiválóságáról szól. Ez azt is jelenti, hogy az ország Pest központú, tehát a főváros elszívja a szakembereket. Emiatt számomra ez nem jelentett diadalmenetet.

 
 

 - Budapesten él. Hogyan tudja majd összeegyeztetni a távolságot, a családot a Galéria vezetésével? Nem okoz ez hátrányt?

 
 

 - Egyrészt épp azt gondolom, hogy ez komoly előnyt jelent a Galéria számára. Mivel az országban minden Budapesten történik, és ha Magyarországot európai szintre akarjuk hozni, ha intenzívebben csatolni akarjuk a városokat, akkor mindenképp Pesten át vezet az út.

 

Másrészt egy nagyon-nagyon jó és kiegyensúlyozott család áll mögöttem: van egy szakember feleségem, egy 33 éves nagy fiam, aki itt végzett Miskolcon antropológiát, valamint egy 12 éves kicsi fiam. Vállalták azt a terhelést is, ami azzal jár, hogy Miskolcon vagyok.

 
 

Kép

Köszönöm, hogy megosztotta velünk gondolatait, terveit. Sikeres, kitartó munkát kívánok a Szalay Lajos, Feledy Gyula, Kondor Béla munkásságát reprezentáló műveket is gondozó Miskolci Galéria vezetéséhez.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.