Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„A ló lelki ékszer”

2008.02.29

 

 

Hagyományteremtő amatőr fogathajtó verseny Hernádnémetiben

 

      Kép Lovas nemzet a magyar- szoktuk mondani, ebből kiindulva a Hernád folyó bal partján fekvő Hernádnémeti pedig lovas falu. A településen minden korosztály kiveszi a részét a lóval való foglalkozásból: sok család tart hátast, a gyerekek egészen pici korban megtanulnak lovagolni, a községben nem meglepő, ha szembetalálkozunk egy-két lovassal, sőt nyári lovas táborokat is szerveznek, de feledhetetlen élmény a lovasok felvonulása is egy-egy rendezvényen.
 Az ötödik falunapok rendezvénysorozatban, a neves fellépők, színes programok, kiállítások, szórakozási lehetőségek mellett kiemelkedő szerepet kapott az első amatőr fogathajtó verseny. Orosz Zsolt polgármester elmondta, hogy lovas alapokon próbálnak hagyományt teremteni, közösséget formálni, mivel „a ló lelki ékszer”.

 - Honnan jött az ötlet a falunapok és az amatőr fogathajtó verseny megrendezésére?

 -Nekem ez a harmadik ciklusom, ’98 óta vagyok polgármester és komoly igény volt arra, hogy valamilyen kulturális élet és rendezvények legyenek a településen, mert egyik korosztály sem talált magának megfelelő szórakozási lehetőséget.Kép Ezért a sok lelkes támogatóval, azonkívül sok más segítséggel, a képviselőkkel elkezdtük szervezni a rendezvényeket. Immár ötödik alkalommal került megrendezésre a falunap.  A rendezvények gerince tulajdonképpen hasonló, de most indult először fogathajtó verseny. Azt kell, hogy mondjam nagy sikere volt. A rendezőink nagyon jól előkészítették a pályát, jól lebonyolították a versenyt. De amint a nevében is benne van, amatőr verseny volt.
 Miután rengeteg bevétellel nem rendelkezik a település, itt elsősorban munkával kell pótolni, amit lehet, úgyhogy elég sokat tettünk azért, hogy ez létre jöjjön, de a testületen kívül is rengeteg ember van, aki segített. Majdhogynem azt kell, mondanom, hogy egy alulról jövő kezdeményezésről van szó, tehát elsősorban nekik lehet köszönni. Utána természetesen bekapcsolódott a képviselő testület. Az amatőr fogathajtó verseny ötlete is kívülről jött.

Kép

- Amatőrök, akik rendkívül lelkesek voltak.

- Igen, nagyon lelkesek voltak. Zömében helyi embereket láttunk, de jöttek a szomszédos településekről is, Ongáról, Gesztelyből, Herdádkakból és Bőcsről is. Olyan embereket láttunk, akik soha nem csináltak ilyet, de eljöttek, belevágtak. Nagyon jó hangulatban. Azt gondolom, hogy a falunap legsikeresebb része volt, és az égiek is velünk vannak, mert nagyon szép az idő.

Kép -Közösségformáló célja van a rendezvényeknek?

- Így van, mert igazából nem magának szervezi az ember a rendezvényeket. Nekünk az a lényeg, hogy minél többen kint legyenek. De ez a mai napon nagyon jól sikerült, szép számmal együtt voltunk. Elégedettek vagyunk. Néha el tudunk kenődni, hogy hiába megfeszülünk, elég sok energiát beleölünk a rendezvényekbe, és előfordult, hogy kevesen voltak, vagy legalábbis mi többre számítottunk, de most ezzel sem volt probléma, szép számmal kilátogattak

- Hagyományteremtő célokról is beszélhetünk?

Valójában a Republic koncerttel már hagyományt teremtettünk, tulajdonképpen már a hatodiknál tartunk, megelőzte a falunapokat. Este nagyon hangulatos a kastélyudvar és kulturáltan lezajlik az esemény.   A fogathajtó versennyel kapcsolatban azt gondolom, hogy egy komolyabb verseny legyen, némi pénz kell, de egy ilyen amatőr versenyt jövőre is vállalunk. Jó lenne országos szintű versenyt létrehozni. Például a szüreti felvonuláson nagyon jól le lehet mérni, hogy magas a lótartás aránya a településen, büszkén mondhatom, hogy a fogatosok zömét a németiek adják, és ezt ki kell használni.

Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.