Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A királyság színe: a lila

2008.01.04

A világ egyre színesebb, a színeknek egyre többféle árnyalata vesz körül bennünket. A színek tudattalanul is óriási hatással vannak életünkre, determinálják hangulatunkat, érzéseinket, egészségi állapotunkat.  De egy emberről az is sokat elárul, melyik a kedvenc színe. Kép Vegyük például a lilát, amely a királyság színe, az élet jele; mágikus, misztikus, spirituális, intuitív, szenzitív, kreatív, művészi és misztikus, ezoterikus emberre utal. Ez a sokféle összetevő mind a lila tulajdonságaiból erdeztethető. A lilát preferáló egyének nem szeretik a képmutatást, valamint könnyen találnak utat a misztériumokhoz. A lilát kedvelő ember általában különleges, izgalmas egyéniség. Ha mandalában ábrázolja valaki a lilát, biztos, hogy misztikus személyre utal, és pozitív szellemi fejlődést jelent nála.

 

 A lila kevert szín, a serkentő, erőt sugárzó, tűzzel társítható melegséget adó vörös és a nyugtató, a vízhez kapcsolódó, hűsítő, békét árasztó kék elegye. Az összetevő színek jellemzőit is magába foglaló lila emiatt ambivalens értékű. Egyfelől nyugtat, másfelől erőt ad, az árnyalat függvénye, melyik karakter jut érvényre.

 

A lila a bölcsesség színe, a szellem, az érzékeken túli világ szimbóluma. Magasztos eszmék létrejöttében nagy szerepe van.

Kultúráktól függően a színeknek más-más jelentést tulajdoníthatnak – a lila lehet például a gyász színe, de lehet az új élet kezdetének a jellemzője is-, mégis felfedezhető egyfajta közös értelmezési kód a színek rendszerében.

 

A lila, mint a királyság színe, magasabbrendűségre mutat rá, gondoljunk a „bíborban született” kifejezésre, vagy a püspökök ruhájára. Mindenképp spirituális szín, mert a liturgiában használatos, például böjt  és vezeklés idején.

 

 A lila gyakori a természetben: virágok- ibolya, viola, levendula-, a padlizsán, az ametiszt színe.

                     Kép

A lila színű növény szerencsét hoz. Az ibolya az élet jele, tehát az ibolyaszín is azt jelképezi.

Az ametisztet fejfájás, ödéma ellen, bőrbetegségek gyógyításában használják. Segít az alvászavarokban, az álomfejtésben, meditációban. Amulettként szerencsét hoz. A Halak csillagjegyűek szerencseköve.Kép

A lila színhez illatok is társulnak, jellegzetes az ibolya és levendula illata. A levendula illóolajnak sokféle hatása ismert, többek között nyugtat, oldja a stresszt, tisztítja a gondolatokat, lelki békét teremt.

 

A lila a koronacsakra (nem véletlenül a királyság) színe. A csakrák a test erőközpontjai. A koronacsakra a hetedik csakra, a fejtetőn található. Feladata a megértés biztosítása a tudatos és tudattalan világ között. A felfoghatatlan dolgok ezen keresztül érnek el bennünket, ez a tudatosság kapuja, innen indul el felismerésünk, hogy kik vagyunk. Köve az ametiszt és a lila fluorit.

 

 Ez a különleges szín a divatban is jelen van. Használjuk bátran árnyalatait a sminkelésben és öltözködésben, mert számos színnel jól harmonizál.

Kép

Testünkre fájdalomcsillapító effektussal van, kedvezően hat az immunrendszerre, a bőrkiütésekre, a szívdobogásra, az agyrázkódásra. Aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket: fejleszti képzelőerőnket, segíti az összpontosítást, az alkotókészséget, és erősíti az akaratot, jótékonyan hat a tanulási folyamatra. A lila támogatja a test és a lélek harmóniájának létrejöttét.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.