Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élethű képek a teremtett világról

2008.01.05

Augusztus 29-e a Magyar Fotográfia Napja. 1840-ben ezen a napon készült nyilvános rendezvényen dagerrotípia, vagyis fénykép. Vállas Antal, a Magyar Tudós Társaság ülésén bemutatta, „miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni”.Kép

Ez alkalomból több fotókiállítás is nyílt. „A teremtett világ csodái” címmel Kolozsvári Dezsőnek és lánya, Anna tárlata. A művészek a Miskolci Fotóklub Egyesület tagjai, kiállításaikon főként természeti csodákat bemutató képekkel lepik meg a látogatókat.

  A megnyitón Dr. Szádeczki Zoltán, Miskolc város nyugalmazott főjegyzője kiemelte, hogy olyan apró rezdülésekre lesznek figyelmesek az alkotók, amelyek mellett mi magunk naponta elmegyünk. Arany Jánosra utalt, aki idős korára ugyan, de észrevette a bogarat, a lepkét, a csendet, a nyugalmat…, ezen élmény prezentálására választotta a lírát, azt a műfajt, amely könnyedségével, bájával, idilli hangulatával éppen a részletekre kíváncsi. Ezeket észrevenni egy meghatározott látásmódra van szükség a fotózásban is, enélkül nincs értelme fotózni sem. Számunkra ugyancsak fontos lenne, hogy ne csak figyeljünk, bámészkodjunk, árgus szemekkel nézzünk valakit vagy valamit, hanem vegyük észre a részleteket, a szépet, a jót! - hangsúlyozta a jegyző úr.

  Kép A látásmódon kívül nagy türelem, tudás és megszállottság szükséges ahhoz, hogy egy fotós élethű képet alkothasson a világról. Kolozsvári Dezső és Anna rendelkeznek ezekkel az attribútumokkal, valamint óriási elszántsággal, hálával és hittel néznek a világba, amelyben meglátják az apró csodákat és mindezt átadják fotóikkal.

 

-         Mit jelent az Ön számára a Magyar fotográfia Napja?

-         Az én számomra minden nap a Magyar Fotográfia Napja van. Az év 365 napjában fotózom, néhány napot esetleg pihen a fényképezőgép. Talán jellemző lehet az a számadat, hogy öt hónapja vásároltam egy fényképezőgépet, mert a régi már kezdett kopni, és azóta közel tizenhétezer fotó került bele.

-         Hogyan indult a fotózási mánia, ha nevezhetem így?

-         A fotózási mánia harminc évvel ezelőtt indult, amikor ajándékba kaptam egy Smena típusú fényképezőgépet, amivel lehetett már képet készíteni, de közeli képet még nem. Nyolc évvel ezelőtt kaptam kölcsön egy digitális fényképezőt, amely a korát meghaladva, komoly makrofotók előállítására is alkalmas volt.

-         Mikor volt az első kiállítása?

-         Több tízezer fotóm van, és az első kiállított fotóm ezekből 2000-ben volt Budapesten, majd 2001-től egyéni kiállításaim. Néhány helyszín: Szerencs, Nagykőrös, Rimaszombat, Miskolc, Nyékládháza, Szihalom, Mezőcsát.

-         Fotópályázatok?

-      Több pályázaton vettem már részt, de azt említeném meg, amelyik nem nyert: egy országos portfolió pályázat lett volna, a képeket Dél-Afrikába küldték volna ki, azt a tíz képet, amelyikbe az enyém is bekerült. Sajnos nem küldték el, mert nem érkezett be a 10 megfelelő fotó.

-          Kifejezetten természetfotókat készít?

-         Mindenevő vagyok, de a természet a kedvenc témám, főleg a néhány milliméteres virágok és bogarak.Kép

-         A sok csodálatos fotó között van olyan, amelyik kuriózumnak számít?

-         Például a Bogárművészet, magát a képet a bogarak rágták bele egy fa törzsébe.

-         Sikerült a lányát, a tizenöt éves Annát is „megfertőznie”.

-         A lányomnak olyan látása van, amilyen nekem nincs. Nagyon jó portékat készít.

 

Annának az Édesapja a példaképe, az Ő fényképezőgépével készítette első képeit is.

 -         Emlékszel az első fotódra, amit készítettél?

-         Igen, mert megnyertem vele egy Országos Ifjúsági Pályázatot. Egy portré volt, a nővéremet fényképeztem le, de öregebbnek nézett ki a képen, mint valójában, és a napszemüvegében tükröződött egy fa.

-         Miként szoktad meglátni azokat a témákat, amiket lencsevégre kapsz?

-        Nézelődöm, járkálok, egyszer csak meglátom és lefényképezem.

 

Kép

     Ahogyan „a vadász ül méla, hosszú lesben”, a fotós is úgy lesi áldozatát, hogy abból majd egy gyönyörűség szülessen –fogalmazta meg találóan Dr. Szádeczki Zoltán a fotókülönlegességek láttán.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.