Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hastánc a bennünk élő istennőkért

2008.01.04

Azt mondják, a nő olyan, mint a macska, kiismerhetetlen, rejtélyes. Ahogy a cicákról, úgy a nőkről sem lehet mindig mindent tudni, mindkettő tartogat valami meglepetést. A macskák jellegzetes magatartásmintái közé tartozik a mosdás, dorombolás, nyújtózkodás. Egy nőnek ennél több dolga akad, helyt kell állnia a mai férfias világban, a családban, nőként, anyaként, a munkában, a háztartásban, emellett nem árt szépnek, csinosnak és vonzónak lennie, mint egy istennőnek. Kép Sokféle tanács létezik arra, miként valósíthatjuk meg mindezt, de talán a legegyszerűbb és legtesthezállóbb tevékenységgel könnyedén felszabadíthatjuk a bennünk élő istennőket. Ez a módszer nem más, mint az igazán nőies, erotikus keleti tánc: a hastánc.

 

Maga a tánc kiváló a feszültségek oldására, a zene, a mozgás öröme és az önkifejezés ezen módja energiákat szabadít fel, vezet le és tárol. A hastánc különleges mozdulatai, a fej-váll – kar – kéz - mell - csípő szinkron mozgása, hullámzása egyaránt erősíti a testi és lelki nőiességet.

 

A hastánc eredetileg Egyiptomból és Törökországból származik, és kifejezetten a női mozgáskultúra és identitás része volt. Legtöbb esetben a nők egymás között táncolták, fontos beavatási rítusnak számított. Egyiptomban ma is őrzik ezt a hagyományt az esküvők alkalmakor. Ma orientális táncnak is nevezik, és a wellness részévé vált, de szintén ismert a Raks Sharki, vagyis a hastánc szórakoztató formája.

Kép

A hastánc kellékei, azonkívül, hogy a nő önmagát adja, különféle selyemkendők, láncok, fátyol, fényes pénzérmék, csillogó kiegészítők. Persze nem szükségszerű ezeket beszereznünk, ha ki akarjuk próbálni a hastáncot, a hangsúly a mozdulatokon és a kisugárzáson van, de később érdemes megélni azt az élményt is, amikor a csípő ritmikus mozgása és a rázások dinamikája megszólaltatják a kendőkre varrt csilingelőket.

 

 A kiegészítők szimbolikus jelentéseket hordoznak, például a fátyol az iszlám hagyományra utal és még jobban felerősíti a titokzatosságot a nő körül, a láncok a rabságot jelképezik, míg az aranypénzek a görög piacokon pénzért bemutatott hastáncra céloznak, valamint a termékenységet sejtetik. A hastáncnak mindig is volt egyfajta érzéki, csábító és a termékenységet sugalmazó kihatása.

 

A zene, a mozgás és a táncos hármasát összefüggésbe hozhatjuk a test, lélek és a szellem hármasával és harmóniájával. A hastánc mindenképp segít az egyensúly megtalálásában és megtartásában. Erősíti a nőiességet, a szabadság érzését. Testi vonatkozásban zsírégető, megmozgatja az intim zónákat, aminek jótékony hatását érezhetjük a szexben és a szülésben, de segít megelőzni az inkontinenciát is.

 

Kép Az alapmozdulatokat megfelelő bemelegítés után célszerű szakembertől elsajátítani, a többi pedig önmagától jön, attól függően, hogy a nő mennyire adja át magát a táncnak, mennyire válik eggyé vele. A hastánc tulajdonképpen nem más, mint improvizálás, a mozdulatokat hangulatunk és érzéseink hozzák létre.

 

De semmiképp se felejtsük el, hogy a hastáncnak hipnotikus ereje van a férfiakra! Szabadítsuk hát fel a bennünk élő istennőket hastánccal. Legyünk céltudatosak, mint Artemisz, szépek, vonzóak és kreatívak, akár Aphrodité.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.