Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A test védősánca: a bőr

2008.01.04

              KépSokan megfeledkeznek arról, hogy a bőr is egy szervrendszer, mégpedig a legnagyobb felületű szervünk. Egy átlagos ember bőre kb. 1,9 m2  területű. Szerkezetileg külső rétege a hám, alatta található irha és legalul a bőralja. A hám alsó rétegei felelősek a hám újratermelődéséért, valamint a melanin nevű festékanyag is itt keletkezik, ennek mennyisége határozza meg a bőr színét. A hám felső rétege keratinból áll, ami tulajdonképpen az elhalt sejteket tartalmazza. Az irha feladata a bőr rugalmasságának és nyújthatóságának megőrzése. Az irhában helyezkednek el a vérerek, az idegvégződések, a verejtékmirigyek és a szőrtüszők. A bőralja kötőszövetet, zsírt és vérereket tartalmaz.

 

Melegben a bőr szabályozza a test túlzott felhevülését, hidegben pedig túlságos lehűlését a verejtékmirigyek és a hajszálerek tágulásával és szűkülésével.

 

Tehát fontos szerv a bőr, ezért érdemes rá odafigyelni és megfelelően ápolni. Általános állapotunk meglátszik a bőrön például, ha valaki rosszul érzi magát, bőre sápadt, de a bőr színe, nedvességtartalma, rugalmassága, sérülések a kültakarón szintén árulkodóak. A nem kielégítő táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása, vitaminhiány, kevés ásványi anyag, káros szenvedélyek mind a bőr egészségét veszélyeztetik.

 

Kép Egyrészt belülről kell táplálnunk a bőrt, vitaminokkal – A-,B-,C-,E-,H-vitamin a legfontosabb-, folyadékkal – napi 2-3 liter-, hogy legyen miből táplálkoznia. Ha csak egy napig nem fogyasztunk elegendő italt, már meglátszik a bőrön. Hiányos tápanyagforrás hamarabb beindítja az öregedési folyamatot, és idő előtt megjelennek a nem kívánt ráncok.

 

Időnként fontos a méreganyagokat eltávolítani kívülről és belülről egyaránt. Egy-egy böjt vagy méregtelenítő kúra csodákat tehet a bőrrel is. Ebből a szempontból jótékony hatású a szaunázás.

 

A belső ápoláson kívül alapvető a bőr külső karbantartása. Időnként érdemes eltávolítani a lerakódott, elhalt hámsejteket, ledörzsölni luffa szivaccsal, bőrradírozni. Majd táplálni a bőrt krémekkel, pakolásokkal, például nagyon jó az uborka, banán, méz élesztő alkalmazása pakolásként. Egyszerűen bekenjük magunkat tejben elkevert mézzel vagy élesztővel, hagyjuk hatni, majd lemossuk. A gyümölcsöket és zöldségeket csak felkarikázzuk, rárakjuk a bőrre, pihenünk és leszedjük.

 

A termálfürdők koncentráltan tartalmaznak ásványi anyagokat, amelyek beépülnek a bőrbe, főként télen érdemes ezekben áztatni magunkat. Viszont az otthoni fürdővizünket is gazdagíthatjuk bőrápoló adalékokkal: tej, méz, illóolajok, gyógynövények.

 

Bőrbarát illóolajok: árnika, cserszömörce, diófalevél, mandulaliszt, gubacs, korpafű, körömvirág, lapugyökér, lenmag, nyárfarügy, orvosi zsálya, pipacsvirág, római kamilla, szelídgesztenye levél, kamilla illóolaj, cickafark.

 

A bőr vérkeringésének felfrissítésére kiváló a hideg - meleg zuhany váltakoztatása.  De nem hagyhatjuk ki a masszázst sem, ami után a bőr felpuhul és üdébb lesz.Kép

 

A bőr színe nemcsak esztétikai szempont, hanem egészségi is, ezért megfelelő védőkrémek használatával ajánlatos nyáron a  mértékletes napozás, télen pedig a szolárium, utóbbiból maximum 80 perc évente.

 

Végül pedig nem mindegy, mibe burkoljuk testünket, bőrünk védelmének érdekében a természetes alapanyagú, lenge ruhákat részesítsük előnyben.

 

Semmiképp se hanyagoljuk el testünk védősáncát, fürödjünk tejben - mézben, ahogyan Kleopátra tette.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.