Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természetes koronánk: a haj

2008.01.04

A haj személyiségünk tükre: fontos információkat mond el rólunk, például milyen a lelkiállapotunk, az egészségünk rendben van-e, elegendő vitamint és ásványi anyagot és folyadékot fogyasztottunk-e, beszél arról is, milyen az egyéniségünk. Kép Mindezek megfigyelhetőek, ha alaposan szemügyre vesszük hajunk szerkezetét és állagát: töredezett, fénytelen vagy hullik, túl korán őszül, de ne feledkezzünk meg a vizsgálatkor színéről, hosszáról és a módról, ahogyan viseljük. Az embert ért traumák és a változások leolvashatóak a frizuráról. Felmerül a kérdés, elégedettek vagyunk-e hajkoronánkkal. A legtöbb nő nem teljesen, mert nehéz megtalálni azt a hajzatot, stílust, árnyalatot, amelyik a leginkább illik egyéniségünkhöz. Azon túl ügyelni kell arra is, hogy megtartsuk a haj szépségét, ami valljuk be nem kis munka és erőfeszítés. Természetesen ma már rengeteg ápolószer áll rendelkezésünkre, viszont nem könnyű azt sem eldönteni, melyik a leghatékonyabb.

Kép A haj havi 12 mm sebességgel nő, élettartama pedig három-hat év. Átlagosan naponta száz szál hullik ki. A haj szerkezetét tekintve egy szőrtüszőből nő ki, ami három rétegből áll: a külső réteg a kutikula, ez védi a haj belsejét, a belső mag a medulla, a köztük levő rész pedig a kortex, ez felelős a rugalmasságért. A haj legelőnyösebb tulajdonsága, hogy képes önmaga megújítására, ha megfelelő tápanyagot és kezelést kap.

 

Néhány tanács a haj ápolásával kapcsolatban:

 

 
     -        A friss levegő és a mozgás növelik a fejbőr oxigénnel való ellátottságát, ami serkenti a hajnövekedést.

 

-        Különféle pakolásokkal támogathatjuk a haj egészségét. Száraz hajra melegített olíva-, mandula-, vagy jojobaolajat használjunk. Csupán bedörzsöljük a hajba, betekerjük egy törölközővel és hagyjuk 15 percig hatni, majd lemossuk. Zsíros hajnál ugyanez az eljárás, csak az összetevőket változtatjuk: fél liter vízhez egy evőkanál szódabikarbónát és két felvert tojást adunk. Fénytelen hajra egy doboz joghurthoz egy tojássárgáját keverünk.

 

-        A haj növekedését elősegíthetjük, ha körkörös mozdulatokkal megmasszírozzuk a fejbőrt.

 

-        A hajformázó termékeket mosás előtt alaposan fésüljük ki, és legalább kétszer samponozzuk be a hajat.

 

-        A sampont mindig hígítsuk fel egy kis vízzel, és úgy tegyük a hajra, maszírozzuk bele, majd hagyjuk minimum három percig a hajon, hogy kifejthesse hatását. Érdekesség, hogy a sampon szó Indiából ered, és azt jelenti masszírozni. Évente kétszer érdemes sampont váltani, hogy új hatóanyagok érhessék a hajat, és egyből ne rakódjon le sok.

 

-        Kevésbé igénybe vett hajnál minden ötödik, erősen igénybe vettnél minden harmadik mosásnál alkalmazzunk pakolást.

 

-        A hajmosás végén hideg vízzel öblítsük át a hajat, mert az felfrissíti és fényt ad neki.

 

-        Óvatosan bánjunk a fésűvel. Először a végeket bontsuk ki, majd fésüljük át az egészet, de soha ne ráncigáljuk, tépjük.

 

-        A hajformázó termékeket rendeltetésüknek megfelelően alkalmazzuk: a hajhabot inkább nedves hajon, fésüvel oszlassuk szét, a wax használata száraz haj esetén ajánlott, ujjaink között melegítsük fel, majd úgy kenjük a hajra, a zselét úgy, hogy beletúrunk a hajkoronába, de ha vizes hatást akarunk elérni, akkor oszlassuk szét a hajon, a hajlakkot ne fújjuk túl közelről a fejre és a mennyiségét se vigyük túlzásba.

 

-        A töredezett hajat ne növesszük, vágassuk le a sérült részt.

 

-        Károsodott haj esetén masszírozzunk a fejbőrbe egy kis meleg kókuszdióolajat.

 

-        A hajat illatossá varázsolhatjuk, ha az öblítővízhez teszünk a kedvenc parfümünkből.

 

Kép

 

De ne feledjük, hogy a haj nem képes csak kívülről felvenni a vitaminokat, ezért belülről is táplálni kell. Olykor szedhetünk direkt hajat tápláló szépségvitaminokat, de egészséges táplálkozással, sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztásával természetes úton juttathatjuk el a nyomelemeket a hajba.

 

Kép Nemcsak a ruha, hanem a haj is teszi az embert. Egy mesterfodrász véleménye szerint a hajviselet olyan, mint egy társ, tehát a hajat mindig tisztelettel és óvatosan kezeljük, és néha adjunk neki egy kis regenerálódási időt, amikor nem csavarjuk, sütjük, lakkozzuk, valamint hagyjuk magától megszáradni. A haj a változás első lépése, ezért ötévente érdemes megváltoztatni frizuránkat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.